Monday 9 November 2015

Melon Pan Simple

 
Melon Pan Simple

Ada sapa pernah makan Melon Pan? Pada sapa2 yang tak tahu,  Melon Pan adalah sejenis bun manis dari Jepun , yang juga popular di Taiwan, China dan Amerika Latin. Mereka diperbuat daripada doh diperkaya diliputi dalam lapisan nipis adunan cookie garing. Penampilan mereka menyerupai tembikai , seperti rock melon. Ada yang minat nak cuba buat sendiri? Ok, hari ni saya nak share resepi Melon Pan simple. Jangan lupa try ye resepi ni n share ngan kawan-kawan ye.. :-)

Resepi Melon Pan Simple

Bahan-bahan Melon Pan Simple :

Untuk roti :
4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
4 sudu besar susu tepung
1/3 cawan dairy whipping cream
4 sudu besar butter - suhu bilik
1 cawan susu segar - disuamkan
1 paket yeast segera (10g / 11g)
1/3 cawan gula halus

Bahan Untuk topping :
200g tepung cake
1 biji telur - suhu bilik
1 sudu kecil esen vanila
60g gula caster
80g butter - suhu bilik
gula caster secukupnya untuk celup (tambahan)Resepi biskut raya sa

Cara-Cara Membuat Melon Pan Simple :

Cara-cara Membuat Dough roti :
1. Satukan susu suam, yeast & gula. Biarkan berbuih (10 - 15 minit).
2. Setelah yeast sedia, satukan kesemua bahan & gaul hingga bersatu. Kemudian uli adunan hingga licin & tidak melekat (10 - 15 minit)
3. Masuk kan dough kedalam bekas bersih yg telah disapu dgn minyak. Tutup bekas dgn plastik cling wrap & biarkan dough berganda (1 jam).

 Cara-cara Membuat topping :
1. Ayak tepung kemudian campurkan garam & gaul rata.
2. Pukul butter & gula hingga kembang.
3. Masuk kan telur & esen vanila. Pukul hingga sebati & tidak bergentel.
4. Masuk kan tepung, kacau rata.
5. Bungkus adunan didalam plastik kemudian simpan didalam peti sejuk selama 30 minit.
** Jika ingin kan warna pada topping, boleh la masukkan pewarna ke dalam adunan.


1. Setelah dough sedia, pukul dough sekali untuk keluarkan angin. Keluarkan dough dari bekas.
2. Bulat-bulatkan dough saiz kecil dari bola tennis (35g - 40g). Susun diatas dulang.
3. Keluarkan dough topping dari peti sejuk. Bahagikan kepada beberapa bahagian (sebanyak mana bebola roti).
4. Canai hingga sehingga lebarnya boleh membalut atas roti sepenuhnya.
5. Balut kemas roti, lalu celup permukaan atas kedalam gula caster. Kemudian toreh permukaan balutan tepung tadi untuk dapatkan pattern. Letak diatas dulang pembakar yg telah disapu dgn minyak atau butter.
6. Rehatkan 30 minit sebelum dibakar didalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175 darjah celcius selama 15 - 20 minit atau sehingga kecoklatan (bergantung pada oven masing-masing).
** Jika tiada tepung cake, boleh gunakan tepung gandum yg diayak 3 kali.

 Selamat mencuba -  Koleksi resepi emak.

No comments:

Post a Comment