Resepi Nasi Kerabu Kelantan Mudah
Resepi Kuah Sambal Tumis
Bahan bahan:
10 cili kering
3 ulas bwg merah
1 biji bawang besar
1/2 labu bawang putih
1/2 inci halia
200 gm santan pekat
3 batang serai – ketuk
2 keping asam keping
1 1/2 sudu besar gula
2 sudu kecil garam bukit halus
2 sudu besar budu
Minyak masak – agak banyak
Cara cara Masak Sambal Tumis:
Kisar cili, bawang bawang dan halia.Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan 1 1/2 cawan air.
Masukkan santan. Sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.
Masukkan serai, asam. Bila mendidihkan masukkan budu dan gula.
Rasakan sebelum dimasukkan garam supaya tidak terlebih masin.
Kacau sehingga pecah minyak dan bolehlah ditutup api.
Nota:
Kuah biar pekat dan masin sedikit.
Sambal Ikan
Bahan bahan:1 biji kelapa parut – goreng api perlahan supaya tidak keperangan & tumbuk kasar
7 ekor ikan sardin – rebus, ambil isi & tumbuk
5 ulas bawang merah
5 batang serai
2 1/2 sudu besar gula
2 1/2 sudu kecil garam
Cara cara Masak Sambal Ikan:
Tumbuk serai hingga hancur dan masukkan bawang merah.Tumbuk lagi. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan isi ikan yang telah ditumbuk dan kelapa goreng yang telah ditumbuk.
Gaul rata rata. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.
Resepi Sambal Cili
1/2 kg cili – basuhGaram
Gula
Belacan
Asam jawa
Limau nipis/cuka.
Kisar kesemuanya.
Resepi Ulam Ulaman
KubisTimun
Kacang panjang
Daun kesum
Bunga kantan
Hiris halus dan sedia untuk dihidangkan.
Resepi Nasi Kerabu Kelantan
5 1/2 pot berasAir secukupnya
Pewarna kuning (atau guna 7 kuntum bunga telang utk nasi kerabu berwarna biru)
2 helai daun pandan
Masak nasi menggunakan rice cooker seperti biasa.
Menu Sampingan dan Tambahan :
Keropok gorengTelur masin
Bawang putih jeruk
Ikan Goreng Celup Tepung
Ayam Goreng / Bakar
Lada Solok
Daging Bakar
No comments:
Post a Comment