Ada ke selalu order Roti Nan Cheese bila kita lepak minum kat kedai mamak? Jangan risau, Lepas ni kita buat sendiri je kat rumah. Macam Mana? Haa.. hari ini saya share resepi nya. Roti Nan Cheese Simple . Senang je.. semua ikut Sukatan Cawan. Rugi kalau tak cuba. Selamat mencuba. Jangan lupa share dengan kawan-kawan lain ye. :-)
Resepi Roti Nan Cheese Simple
Bahan-bahan Resepi Roti Nan Cheese Simple
1 kilo tepung gandum½cawan pelanta
½cawan gula
2½cawan air
1 sudu besar mauripan
Cheese keping
Cara Cara Masak Roti Nan Cheese Simple
1. Masukan gula dalam air dan kacau.2. Masukan tepung,planta,mauripan dalam bekas, gaul sampai sebati, pastu tuang air, tambah gula ke dalam tepung sedikit-demi sedikit dan uli sampai tepung tak melekat. Tetapi jangan sampai bancuhan menjadi keras
3. Tutup dengan kain basah dan perap dalam ½jam.
4. Bila bancuhan dah naik, tumbuk-tumbuk kan tepung itu dan uli dought menjadi bulat sebesar penumbuk dan masukan cheese ke dalam dought tersebut.
5. Canaikan menjadi leper dan biarkan selama 15 minit
6. Masak menggunakan kuali pan dengan api perlahan
7. Tutup kuali dengan penutup dan bila dah nampak masak sapukan majerin untuk mewangikan roti tersebut
Selamat Mencuba - Koleksi resepi emak.
No comments:
Post a Comment