Dah lama tak share resepi kat blog ni. Hari ni saya nak share satu resepi roti yang senang dan simple. Resepi Roti Kismis Krim Berkeju Simple. Jangan lupa try n share ngan kawan-kawan ye.
150g tepung gandum
4 sudu besar susu pekat manis
2 sudu kecil yeast segera
5 sudu besar gula halus
1 cawan susu suam (jgn melebihi 38 darjah celcius)
100g cream cheese - suhu bilik
1 sudu kecil garam
100g butter - suhu bilik
1/3 cawan kismis
inti :
250g cream cheese - suhu bilik
100g susu pekat manis
2. Satukan kesemua bahan kecuali kismis. Gaul rata hingga bersatu kemudian uli adunan sehingga licin & tidak melekit (elastic).
3. Masuk kan adunan kedalam bekas bersih yg telah disapu dgn minyak & tutup bekas dgn plastik cling wrap. Biarkan dough berganda.
4. Setelah dough sedia, tumbuk dough sekali untuk keluarkan angin kemudian masuk kan kismis & uli sedikit.
5. Satukan bahan inti hingga sebati, Ketepikan.
6. Bulat-bulatkan dough kemudian leperkan sedikit untuk bubuh inti ditengah. Kemudian tutup kemas bebola roti & letak kan kedalam papercup yg sesuai.
7. Rehat kan bebola roti selama 45 minit sebelum dibakar didalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175 darjah celcius selama 15 - 18 minit bergantung pada oven masing-masing.
Selamat mencuba - koleksiresepiemak.blogspot.com
Resepi Roti Kismis Krim Berkeju Simple
Bahan-bahan Roti Kismis Krim Berkeju Simple
300g tepung roti150g tepung gandum
4 sudu besar susu pekat manis
2 sudu kecil yeast segera
5 sudu besar gula halus
1 cawan susu suam (jgn melebihi 38 darjah celcius)
100g cream cheese - suhu bilik
1 sudu kecil garam
100g butter - suhu bilik
1/3 cawan kismis
inti :
250g cream cheese - suhu bilik
100g susu pekat manis
Cara-Cara Memasak Roti Kismis Krim Berkeju Simple :
1. Satukan susu suam, gula dan yeast. Biarkan berbuih (15 minit).2. Satukan kesemua bahan kecuali kismis. Gaul rata hingga bersatu kemudian uli adunan sehingga licin & tidak melekit (elastic).
3. Masuk kan adunan kedalam bekas bersih yg telah disapu dgn minyak & tutup bekas dgn plastik cling wrap. Biarkan dough berganda.
4. Setelah dough sedia, tumbuk dough sekali untuk keluarkan angin kemudian masuk kan kismis & uli sedikit.
5. Satukan bahan inti hingga sebati, Ketepikan.
6. Bulat-bulatkan dough kemudian leperkan sedikit untuk bubuh inti ditengah. Kemudian tutup kemas bebola roti & letak kan kedalam papercup yg sesuai.
7. Rehat kan bebola roti selama 45 minit sebelum dibakar didalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175 darjah celcius selama 15 - 18 minit bergantung pada oven masing-masing.
8. Jika suka boleh sapukan butter keatas roti setelah ia keluar dari oven.
Selamat mencuba - koleksiresepiemak.blogspot.com
No comments:
Post a Comment