Resepi Laksa Johor Simple
Hidangan untuk 8 - 12 Orang
Bahan-bahan nya :
1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)Bahan A - Resepi Utama
1 Kg Ikan kembong (Boleh juga guna ikan parang atau ikan teringgi memang terbaik)
3 sudu makan udang kering - direndam dan tumbuk halus
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar kerisik
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih - kisar halus
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis - tumbuk/kisar halus
1/2 inci lengkuas
1 batang serai - dititik jer
1 biji kelapa - ambik santan pekat
2 batang bunga kantan - belah 2
1 gengam daun kesom
1 gengam daun selasih
Asam gelugor secukupnya
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Bahan B - Sayur Ulam
Daun kesom
Daun selasih
Bunga kantan
limau kasturi
timun
taugeh
3 batang kacang panjang
Bahan C - Sambal belacan
4 biji cili merah
15 biji cilipadi kampung
1 inci belacan bakar
2 biji limau kasturi
Bahan D - Sampingan ( Nak letak Sekali pon boleh juga ) Hanya Cadangan
Telur rebus
Fish cake
Cara-Cara Membuat :
- Cuci ikan bersih-bersih, kemudian rebus bersama dengan asam gelugor. Bila ikan dah masak tapis dan sejukkan. Jangan buang air rebusan ikan tu yer. Seperti laksa biasa asingkan isi dan tulang ikan. Kisar ikan ikan dengan air rebusan tadi.Kisar juga kesemua tulang ikan juga, tapis untuk dapat manisannya. Masukkan kesemua dalam periuk dan masak atas api terus.
- Sambil tu di dapur sebelah panaskan sedikit minyak dalam fying pan. Tumiskan bawang besar dan bawang putih. Bila dah naik bau masukkan cili kisar , serbuk kari, lengkuas, halia , udang kering, ketumbar dan jintan manis., Masak hingga naik bau dan minyak dah terbit. Aku masak kiri kanan sebab nak cepat yer.
- Masukkan bahan tumis dalam periuk rebusan. Kemudian masukkan pati santan. Bila dah mendidih masukkan kerisik, bunga kantan, daun kesom dan daun selasih. Rasa garam secukupnya. Kalau kurang masam masukkan lagi asam gelugor. Masak hingga kuah jadi pekat.
- Rebus spagethi hingga lembut dengan campurkan sedikit minyak zaiton. Toskan.
- Hiriskan halus-halus semua bahan ulaman. Ikut la kreativiti masing-masing nak potong macamna pon. Janji potong sudah.. hihihi
Selamat mencuba - Koleksi resepi emak.
No comments:
Post a Comment